banner2

HET INITIATIEF

Vanaf 1 januari 2022 wordt de vergoeding van eerstelijnspsychologische zorg gewijzigd en versterkt. Het doel? Deze zorg toegankelijker maken voor de bevolking, zowel wat de procedures als wat de prijs betreft.

Eerstelijnspsychologische zorg biedt kortdurende en/of laagdrempelige interventies die het mogelijk maken een bevredigend psychisch welbevinden te behouden of te herstellen, een stand van zaken te maken, zich te oriënteren of een behandeling te starten.  

Dit proefproject is op 1 april 2019 van start gegaan, wordt geleid door het RIZIV en uitgevoerd door de Psy107-netwerken voor geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen.   

Meer informatie op : https://psybru.be/fr et sur www.107bru.be/projet_inami.


HOE KUNT U VAN DE STEUNREGELING PROFITEREN? 

Concreet kunnen zij de vorm aannemen van een reeks individuele of groepssessies.Eerstelijnspsychologische zorg is direct toegankelijk. Om van terugbetaling te genieten, gaat de patiënt rechtstreeks naar een psycholoog of logopedist die een overeenkomst heeft met één van de netwerken voor geestelijke gezondheidszorg. 

Een psycholoog vinden in de Brusselse regio : https://psybru.be/fr.

Dit nieuwe zorgaanbod is bedoeld als aanvulling op het bestaande aanbod door de koppeling met de huisartsgeneeskunde en met de Psy107-netwerken te waarborgen. Het maakt deel uit van de globale en geïntegreerde aanpak die de filosofie vormt van de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg (Psy107).

 

TOEGANGSREGELINGEN  

psy 1ere ligne version2 ter dia2

DE INTERVISIES VAN REZONE 

Als lokale afdeling van het Brussels Netwerk voor Geestelijke Gezondheid, actief in het zuiden van Brussel, neemt Rézone deel aan het project "eerstelijns psychologische zorg" door activiteiten voor te stellen die inter-kennis en koppeling met lokale hulpbronnen ondersteunen. Wij werken mee aan het project door in onze regio intervisies te organiseren voor psychologen en orthopedagogen onder contract.

De sessies zijn ontworpen als een pakket. Wij vragen de deelnemers om zich voor alle 4 de data in te zetten.

 

VOOR BRUMENTA GEREGISTREERDE PSYCHOLOGEN (VANAF 15 JAAR) 

PRAKTISCHE INFORMATIE


Volgende intervisieronde:

25/05/23, 29/06/23, 7/09/23 en 28/09/23, van 20 tot 22u (VOLLEDIG)

09/11/23, 14/12/23, 18/01/24 en 15/02/24, van 20 tot 22u 

26/09/23, 17/10/23, 21/11/23 en 19/12/23, van 10 tot 12u

Plaats : Johannalaan , 13 in Elsene

De intervisiegroep is beperkt tot 12 personen.

Om te registreren :  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 

DE ANIMATOR  PASCAL GRAULUS


Pascal is klinisch psycholoog, psychotherapeut, trainer voor volwassenen en supervisor. Gepassioneerd door groepen en hun potentieel om te delen, te zorgen en te leren, heeft hij een opleiding gevolgd in psychoanalyse, groepsdynamica en, vooral, in rollenspel en psychodrama, een methode waarin hij zowel beoefenaar als trainer is.

 

 

VOOR BRU-STARS GEREGISTREERDE PSYCHOLOGEN (0-23 JAAR) 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Volgende intervisieronde:

29/09, 20/10, 17/11 en 15/12 van 12 tot 14u 

Plaats: Maison de la Solidarité, Viaductstraat 133 in Elsene (Fontaine zaal).

De intervisiegroep is beperkt tot 12 personen.

Om te registreren :  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 

DE ANIMATOR : CLEMENCE DERU

Clémence is maatschappelijk werkster van opleiding en heeft een master in antropologie. Ze is trainer in teamsupervisie en haar praktijk is systemisch georiënteerd.

Zij verdeelt haar tijd tussen het coördineren van een medisch centrum, hoger onderwijs en het faciliteren van groepssupervisie.

 

 

 

OM EERSTELIJNSPSYCHOLOOG TE WORDEN

Om geconventionneerd eerstelijnspsycholoog te worden, moet men...

  • Houder zijn van een visum en erkenning als klinisch psycholoog en als dusdanig in het bezit zijn van een RIZIV-nummer;
  • Klinische ervaring hebben op het gebied van eerstelijnspsychologische zorg of gespecialiseerde psychologische zorg, zoals aangetoond in de portfolio;
  • Een overeenkomst sluiten met het netwerk van diensten voor geestelijke gezondheidszorg;
  • Deelnemen aan de werking van het lokale netwerk (opleiding, intervisies, enz.);
  • Zich ten minste 8 uur per week engageren voor alle netwerken van volwassenen/ouderen, kinderen en adolescenten;

Om de RIZIV-overeenkomst te raadplegen: https://www.inami.fgov.be/.
Meer info op : https://www.health.belgium.be/.